In een digitaliserende wereld zoals we die vandaag kennen is het ineens een vak op zich geworden om communicatie menselijk te houden. Ga bij jezelf maar na. Mail je een vraag naar de klantenservice van een bedrijf waarop je een antwoord krijgt waaruit blijkt dat het geautomatiseerd verzonden is en dan ook nog eens geen goed antwoord geeft op jouw vraag, dan wordt je daar niet blij van. Het voelt alsof je niet serieus genomen wordt, het is frustrerend, en je zal het waarschijnlijk niet snel vergeten.


Andersom werkt het natuurlijk het zelfde. Heb je een positieve ervaring met betrekking tot klantenservice, een bedrijf dat net een stapje verder ging of de service een persoonlijke touch gaf, dan zal dat je lange tijd bij blijven. Wat natuurlijk ook weer goede marketing is voor het bedrijf in het algemeen.

De klantenservice van een bedrijf kan tegenwoordig ook steeds vaker op social media gevonden worden in de vorm van webcare. Veel bedrijven maken bijvoorbeeld gebruik van Twitter of Facebook om op vragen van klanten te reageren. De bedoeling is dat dit kort en snel is, met effectiviteit als resultaat. Het ene bedrijf is er beter in dan het andere, waar ook gelijk de valkuil schuilt. Bega je als bedrijf namelijk een blunder, dan is dit openbaar en kan je genadeloos afgaan terwijl iedereen meeleest. 

Hieronder een paar voorbeelden van bedrijven die het goed hebben aangepakt, en een paar die het beter hadden kunnen doen.

 

1. Geduld verliezen

Misschien wel de top no-go. Deze webcare medewerker verloor zijn geduld tijdens een discussie met een klant, wat vervolgens viral is gegaan. Niet erg representatief voor je bedrijf.

Sanoma slecht voorbeeld


2. Geautomatiseerde respons

Zoals al even benoemd, geautomatiseerde antwoorden kunnen eigenlijk echt niet meer. De klant verwacht meer. Domino pizza kreeg een complimentje, maar reageerde hier niet helemaal passend op..

dominos slecht voorbeeld


Echter kan dit voorbeeld ook gelijk worden aangehaald in de categorie 'wins'. Na de geautomatiseerde blunder had Domino’s namelijk wel een goede (persoonlijke) come-back. 

webcare domino

3. Next level service

Albert Heijn geeft niet alleen antwoord op de vraag van deze klant, maar ging nog wat verder. Service die de klant zeker weten bij zal blijven.

AH webcare voorbeeld4. Scherpe reacties

Nog een voorbeeld van een stapje verder gaan: niet alleen op vragen reageren maar ook op reacties van ontevreden klanten. En dat dan ook nog eens met humor kunnen doen, dan heb je de juiste mensen op de juiste plek zitten.


webcare tmobile


5. Vergoeding voor het ongemak

En om mee af te sluiten: service verlenen terwijl dat eigenlijk niet eens meer nodig is. In dit geval had de klant het probleem zelf al opgelost, en toch bood Simyo nog een vergoeding aan. 

simyo goede webcare

Een goede klantenservice heeft een grote impact. Het is belangrijk om te weten en te begrijpen hoe met je klanten te communiceren. Juist vandaag de dag nu er steeds meer processen door robots en automatische systemen worden overgenomen is menselijk contact van grote toegevoegde waarde. De klantenservice is het visitekaartje van een bedrijf en wanneer het goed aangepakt wordt is het een waardevol stukje marketing. Een afdeling dat door geen enkel bedrijf onderschat mag worden.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Neem contact op