Het is iets wat we allemaal doen: fouten maken. Dit is wat ons menselijk maakt en het is een onderdeel van het leven. Het doel van fouten maken, is dat je leert van je fouten. Leren van je fouten, behoedt je voor het maken van dezelfde fout in een soortgelijke situatie.

“Het gaat er niet om wat je fout doet,
maar om hoe je het de volgende keer beter doet.”



Don’t
1.       Als je wilt leren van je fouten is in deze situatie “Ja, maar…” niet het meest handige stopwoordje. Door continu in de verdediging te gaan, geef je de persoon tegenover je het idee dat je hun standpunt niet begrijpt en dat je excuses zoekt om je eigen hachje te redden.
2.       Boos worden in deze situatie is zeker een afrader. Ook het verheffen van je stem, is niet de juiste manier om een gesprek te voeren. Dit geeft namelijk aan dat je niet bereid bent om van je fouten te leren.

blog fouten

Do
1.       Vraag om uitleg: Om van je fouten te kunnen leren, moet het allereerst duidelijk zijn wat je precies verkeerd hebt gedaan. Ga naar de desbetreffende persoon en vraag hem/haar om uit te leggen wat je in hun ogen verkeerd hebt gedaan.
2.       Blijf rustig: Zorg ervoor dat je altijd op een rustige toon tegen de desbetreffende persoon praat.
3.       Toon begrip: Laat zien dat je het standpunt van de ander begrijpt. Ga niet in verdediging, maar accepteer de feedback.
4.       Excuses aanbieden: Ondanks het feit dat jij misschien denkt dat je niks fout hebt gedaan, biedt altijd je excuses aan. Het is mogelijk dat je de ander onbewust en onbedoeld hebt gekwetst en door je excuses aan te bieden, laat je zien dat het nooit jouw intentie was om die persoon te kwetsen.
5.       Situatie analyseren: Laat allereerst de feedback even bezinken. Zorg dat je rustig bent en dat je de feedback een plekje hebt gegeven. Vervolgens analyseer je de situatie; Wat was jouw bedoeling? Hoe heeft de ander het geïnterpreteerd? Wat kan je de volgende keer anders doen? Uiteindelijk weet je hoe je de volgende keer een soortgelijke situatie kunt aanpakken en heb je dus geleerd van je fout.


“Sommige mensen maken slechte keuzes,
maar daarmee zijn het nog geen slechte mensen.”


Niet alleen op privé gebied, maar ook op zakelijk gebied worden er fouten gemaakt. In elk bedrijf worden dagelijks fouten gemaakt en vervolgens ook weer opgelost. Het is vervelend op het moment dat het gebeurt, maar uiteindelijk leert iedereen ervan en verbetert het zowel het bedrijf als de werknemers. De volgende keer kunnen de werknemers in een soortgelijke situatie direct handelen naar behoren.


Wil jij weten hoe Marketing Eye als bedrijf gegroeid is? Neem dan snel een kijkje op onze website of neem contact met ons op.
Join us on social media
instagram

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Neem contact op