We weten allemaal hoe wij Nederlanders zijn. Het is nooit goed als het aankomt op het weer. Het is of te warm of te koud. Het waait te hard of je voelt geen vleugje wind. Het is een feit dat weersomstandigheden invloed hebben op het humeur en het gedrag van mensen. Maar wat voor invloed heeft dit dan op de sfeer binnen het bedrijf?
“Als je een regenboog wil, moet je eerst de regen accepteren.”
Regen – Ik ben van mening dat regen misschien nog wel de meeste invloed heeft op de werksfeer. Als het regent, worden mensen vaak chagrijnig en zijn ze minder gemotiveerd. Dit zorgt voor een onprettige sfeer op het werk. Een onprettige sfeer zorgt voor een daling van de arbeidsproductiviteit en een mindere kwaliteit. Ook beïnvloedt het de onderlinge band van de werknemers, omdat werknemers frustraties op elkaar af reageren.
Sneeuw – Sneeuw kan een hele positieve invloed hebben op de werksfeer. Sneeuw maakt de kale, grauwe omgeving mooier en zorgt ervoor dat mensen uitkijken naar Kerstmis wat bekend staat om zijn prettige sfeer. Helaas is dit niet het geval in Nederland. Nederland staat bekend om ‘natte sneeuw’. De sneeuw blijft niet liggen, alles wordt vies en als het nog meer tegenzit, veranderen de wegen in een ijsbaan. Er ontstaan lange files, het openbaar vervoer heeft problemen en dit zorgt ervoor dat mensen te laat komen en chagrijnig worden. Hierdoor ontstaat er een negatieve sfeer binnen het bedrijf.
Zon – De zon is het beste wat de mens kan overkomen. Als de zon schijnt, worden mensen vrolijker, vriendelijker en gelukkiger. Je ziet mensen de hele dag door lachen, ze zijn enthousiast en gemotiveerd. Dit zorgt uiteraard voor een positieve werksfeer. Een positieve werksfeer zorgt voor een verhoging van de arbeidsproductiviteit. Mensen werken sneller en de kwaliteit stijgt.
Wind – De wind heeft over het algemeen weinig invloed op de werksfeer, tenzij het in combinatie is met een van de bovenstaande weersomstandigheden. De wind in combinatie met regen en/of sneeuw doet niets ten goede van de werksfeer. De wind maakt het kouder, waardoor mensen nog meer redenen hebben om te klagen en om chagrijnig te zijn. De wind in combinatie met de zon daarentegen kan wel positief zijn voor de sfeer. Als het erg warm is, vinden mensen een verfrissend windje fijn. Dit zorgt voor afkoeling, waardoor ze vrolijker worden.
Het humeur van één werknemer kan het humeur van alle andere werknemers beïnvloeden. Het is een soort van domino-effect. Ben daarom voorbereid op slechte weersomstandigheden. Zorg ervoor dat je ondanks de slechte weersomstandigheden een goed humeur hebt en probeer dit over te brengen op je collega’s. Ik kan je garanderen dat het je werkdag beter en leuker maakt.