Apr 29, 2017 Written by  Marketing Eye Nederland
“Slapen doe je maar als je dood bent.” Er wordt niets zo onderschat als een goede nachtrust. Dat waar ieder kind een strijd van maakt, en wat volgens mijn moeder altijd de oplossing was voor zo ongeveer alles. En daar zitten we dan, op de vrijdag na Koningsdag op kantoor, na een nacht (of 2) met te weinig slaap. Moet een keer kunnen.

Slechte nachtrust kan echter wel serieuze gevolgen hebben, zowel lichamelijk als voor je carrière. Natuurlijk niet na één keer, maar wel als het een aanhoudend verschijnsel is. Slaaptekort is al vaak gelinkt aan medische gevolgen zoals hartfalen, beroertes, type 2 diabetes en overgewicht. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de stressvolle samenleving waarin we tegenwoordig leven. Continue stress zorgt voor een te hoog cortisol niveau, een hormoon dat wordt aangemaakt bij stress en zorgt dat je alert en actief bent. Door teveel aanmaak van cortisol raakt je lichaam uit balans.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je slaapt, je hersenen ervoor zorgen dat giftige eiwitten, bijproducten van activiteiten verricht toen je wakker was, uit neuronen worden verwijderd. Deze kunnen alleen worden verwijderd als je slaapt.

Slaaptekort vermindert dus het functioneren van je hersenen waardoor het verwerken van informatie en oplossingsgericht denken wordt vertraagd, je creativiteit uitblijft, en je stresslevel en emotionele reactievermogen omhoog schiet.

Niet erg positief voor je werkprestaties.

De meeste mensen hebben 7 tot 9 uur slaap nodig in een nacht. Met welke hoeveelheid je het best presteert is voor ieder voor zich om uit te vinden. Maar niet alleen de hoeveelheid is belangrijk, ook de kwaliteit van de slaap speelt een belangrijke rol.

Hierbij 4 manieren om ’s nachts beter te slapen, waar je in de ochtend al mee kan beginnen.

1. Elke ochtend op hetzelfde tijdstip opstaan
Hierdoor went je lichaam aan een bepaald ritme. Door elke dag op hetzelfde moment uit bed te komen weet je lichaam wanneer het uitgerust moet zijn om aan de dag te beginnen. Varieert dit elke dag dan raakt je lichaam uit balans.

2. Vanaf lunchtijd geen cafeïne meer
Het duurt zo’n 6 uur om het effect van cafeïne te halveren. Drink je dus om 8 uur in de ochtend een bakkie leut, dan zit dat om 8 uur in de avond voor ongeveer 25% nog steeds in je systeem. Alles rond lunchtijd zal nog voor maar liefst 50% door je bloed stromen op het moment dat je moet gaan slapen.

3. Verminder blootstelling aan ‘Blue light’ in de avond
‘Blue light’ wordt uitgestraald door de ochtendzon en stopt de productie van melatonine, een belangrijk hormoon voor je slaap-waak ritme. Door directe blootstelling aan deze straling wordt je alert en actief. In de middag vermindert de uitstraling van het blauwe licht door de zon waardoor er weer melatonine kan worden aangemaakt en je weer slaperiger wordt. In de avond verwachten je hersenen deze straling niet meer. Het probleem is dat al onze tegenwoordige apparaten zoals telefoons, tablets en tv dit licht ook uitstralen. Apparaten die veelal juist in de avond gebruikt worden. In slaap vallen wordt dus moeilijker. Raadzaam is om deze apparaten na etenstijd niet meer te gebruiken.

4. Stoppen met werken in de avonduren
Dit hangt ten eerste samen met voorgaande tip. Het gebruik van apparaten na etenstijd moet vermeden worden om de aanmaak van melatonine te stimuleren. Ook houdt het doorgaan met werken in de avonduren je alert terwijl je zou moeten relaxen om zo langzaam aan in slaapmodus te komen. Leer je zelf dus dat het ok is om die ene email morgenochtend pas de deur uit te sturen. Doe je laptop dicht, en leg je telefoon weg.

Wanneer je te weinig slaapt is de kans groot dat je vooral in de middag enorm slaperig wordt. De aanmaak van melatonine kent een piek tussen 1 en 3 in de middag. Het is verleidelijk om dan naar de koffie te grijpen maar wat beter is, is het nemen van een power nap. Al is het maar 15 minuten.

Bedrijven als Google komen hun medewerkers hierin al tegemoet door het mogelijk te maken om een middag dutje te doen, en andere bedrijven volgen al. Bij Marketing Eye houden we het in ieder geval zeker in gedachte mocht de nood ervoor hoog worden! Een burst van creativiteit maakt het die 15 minuten wel waard.
Join us on social media
instagram

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Neem contact op